In Jacir (12) heeft David Sylvian zijn grootste Nederlandse fan (Rotterdams Dagblad, November 2003)

Gallery
Published at November 12, 2003

door Louis Du Moulin (Rotterdams Dagblad, 12 november 2003)

This is an article from the dutch paper Rotterdams Dagblad, about Jacir van Wijk a dutch fan. A young dutch fan, if not the youngest. Jacir was 12 years old when this article was published.

It’s about how Jacir got involved with David’s music, his numerous calls to the paper and David’s management and about David performing. This article was published the day before David’s concert in The Hague: Crossing Borders.

It’s not a new characterset, but the article is written in dutch….

Als filter naar de redactie is telefonist Fred al goed gek van hem geworden. Ondanks die stevige barrire slaagt Jacir van Wijk (12) er toch geregeld in om door te dringen tot de schrijfafdeling van het Rotterdams Dagblad. Telkens weer met sappige informatie over David Sylvian, zijn grote idool. Zo goed als zeker bestaat er in Nederland geen hartstochtelijker fan van de Britse artrocker die ooit het meest succesvol was als frontman van Japan en ook doorging voor de mooiste man in de internationale popscene.

Hoe is zo’n knaapje uit Ommoord zo bezeten geraakt van die bepaald niet makkelijke ‘kunstmuzikant’? “Die vraag overvalt me een beetje,” reageert Jacir in eerste instantie als zijn aanhoudende beldrift eindelijk wordt beloond omdat David Sylvian morgen in Den Haag op het Crossing Border festival staat. Enige seconden peinzen later: “Hou het maar op de magie van zijn stem, als ik die hoor dan ben ik meteen helemaal verkocht.”

‘Jennifer Lopez, daar ben je zo klaar mee. Bij Sylvian blijf je nieuwe dingen ontdekken.

Al snel wordt duidelijk dat het vuurtje pakweg vier jaar geleden is aangestookt door vader Ed, die ook een liefhebber is van Sylvian en diens band Japan, maar zelf toch nog veel meer van Neil Young houdt. “Thuis staan we idere dag weer versteld van Jacirs belangstelling voor juist die ene artiest,” aldus Pa van Wijk. “Ik zeg wel eens tegen hem ‘Er is nog zoveel meer mooie muziek’, maar daar lijkt hij zich weinig van aan te trekken. Best wel opmerkelijk, want Sylvian is nou niet bepaald een man van simpele liedjes. Ik bedoel, hij heeft het niet over ‘Ik hou van jou, ik blijf je trouw’, maar gaat in zijn teksten doorgaans zeer potisch te werk.”

Spannend

Jacir, eerste jaars VWO, zegt over het algemeen Sylvian wel te kunnen doorgronden. “Ik vind het ook wel spannend dat het allemaal niet zo eenvoudig is. Britney Spears en Jennifer Lopez, daar ben je toch zo mee klaar? Bij Sylvian daarentegen blijf je steeds nieuwe dingetjes ontdekken,’ meent de jonge van Wijk, zelf een enthousiaste ‘experimentalist’ op keyboards.
Zijn Sylvian-facinatie, die hem ook al bij Henk Westbroek op Radio 3 bracht, eist ‘natuurlijk’ al zijn zakgeld op. Er verschijnen immers geregeld allerlei nieuwe beeld- en geluidsdrages van de inmiddels 45-jarige cultheld, alsmede andere fanartikelen. ‘Komt er in Japan, waar hij altijd zeer populair is gebleven, weer eens een nieuwe verzamelbox uit, dan wil Jacier die uiteraard graag hebben. Hup, dat is dan weer eventjes 150 euro en zo gaat het maar door.’ weet Ed van Wijk, die een hele Sylvian-kast voor Jacir heeft ingericht. ‘En wat denk je van de telefoonrekening? Lang niet altijd is er iemand thuis als hij aan het bellen slaat en elke dag moet hij op internet controleren of er niks gaande is met Sylvian. Maar goed, Jacir is er blij mee en dat is best heel wat waard.”

Door flink aan te houden heeft Jacir reeds meerdere malen via de telefoon een praatje kunnen maken met het management van David Sylvian. Ook mocht hij zijn superheld, die hij (aan de hand van pa) zowel in Utrecht als in Brussel heeft zien optreden, al een keertje een handtekening vragen. Vanzelf sprekend is Jacir donderdagavond in Den Haag van de partij. Wat zou hij, als hij de kans kreeg, Sylvian willen vragen? “Nou, hoe hij aan zijn teksten komt. Ik vraag me dus af of die uit het leven zijn gegrepen of dat die langs andere weg tot hem komen. O ja, en met welke producer hij nog eens graag zou willen samenwerken. En, in hoeverre zou dan bijvoorbeeld iemand als Trevor Horn hem nog kunnen beinvloeden? Zal ik maar even ophouden?”

(Thanks to Jacir van Wijk for providing the material)

©2024 davidsylvian.net | Privacy Policy

or

Log in with your credentials

Forgot your details?